Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN), dünyada en az 90 bin hemşirenin Covid-19'a yakalandığının tahmin ettiklerini, bu sayının gerçekte iki katı daha fazla olabileceğinin de ihtimal dahilinde olduğunu bildirdi.

Konsey tarafından yapılan açıklamada, Covid-19 nedeniyle 260'tan fazla hemşirenin yaşamını yitirdiği belirtilirken, virüsün yayılmasını engellemek için yetkililere daha hatasız veri toplama çağrısında bulunuldu.

Reuters'a konuşan ICN Yöneticisi Howard Catton, "Enfeksiyona yakalanan sağlık çalışanlarının sayısının 23 binden 90 bine yükseldiğini düşünüyoruz, ancak bu sayı gerçekte daha fazla olabilir, çünkü bu sayı dünyadaki tüm ülkeleri kapsamıyor" açıklamasında bulundu.

Söz konusu tahminin, 30 ülkeden toplanan hemşire örgütlerinden, hükümet kayıtlarından ve basın bildirileri üzerinden yürütüldüğü kaydedildi.

Dünya genelinde 3,5 milyon Covid-19 vakası görüldüğüne dikkat çeken Catton, "Sağlık çalışanlarda görülen vaka ortalamasının yüzde 6 olduğunu hesaba katarsak, küresel çapta 200 binden fazla sağlık çalışanı hastalığa yakalanmış olabilir" diye konuştu.

Hükümetlerin veri toplama ve bildirme konusunda planlı davranmamasının skandal olduğunu söyleyen Catton, "Hükümetlerin bunu dikkatle yapmıyor olması kesinlikle kabul edilemez. Bu, daha çok hayatın kaybedilmesine neden oluyor" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de, 194 BM üyesi ülkenin sağlık çalışanlarına ilişkin kapsamlı bir veri sunmadığını belirtiyor.

DSÖ, 11 Nisan'da yaptığı açıklamada, dünyada 22 bin sağlık çalışanının salgından etkilendiğini düşündüklerini bildirmişti.

Editör: TE Bilisim