Sağlık-sen Adana Şube Başkanı Bekir NENNİOĞLU  filyasyon ile yaptığı açıklamada;
"Kahraman sağlık çalışanları aylardır covid-19 ile mücadele ediyor, ev ev gezip filyasyon çalışması yaparak salgının başından beri çok ciddi işler yaptılar.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün internet sitesindeki Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele Rehberi'nde filyasyon şöyle açıklanıyor:
"Filyasyon, kaynağın ve etkenin belirlenmesine yönelik çalışma yapılması ve temaslılar dahil koruma ve kontrol önlemlerinin alınmasıdır."
Filyasyon, herhangi bir bulaşıcı hastalığın hangi nedenlerden kaynaklandığının tespit edilmesi işlemine verilen isim. 
Bir başka ifadeyle kaynak arama çalışması. Pratikte ise vakaların izini sürme ve temaslıları tespit etme işlevi görüyor. 
Bu amaçla oluşturulan filyasyon ekiplerinin içinde; bulaşıcı hastalıklar şubesi çalışanları, doktorlar, diş hekimleri, toplum sağlığı merkezi çalışanları, çevre sağlığı teknisyeni, varsa halk sağlığı uzmanı, veteriner hekimi, laboratuvar çalışanı ve konuyla ilişkili diğer teknik uzmanlar yer aldı.

Artık gelinen noktada filyasyon işi miadını doldurmuş olup sağlık çalışanları fazlasıyla yorulmuştur. 

Maske, mesafe ve temizlik kuralına uymayan, Delta varyantına yakalandığı halde dolaşan insanlar var.

Bağışıklık temel çözümdür. Filyasyonda görev yapan çalışanlar aşılama ekiplerine alınarak, Aşılamayı hızlandırmamız gerekir. Şu anda yapılan tam  aşılama oranı düşüktür. Çift doz aşısını yaptıran sayısını 75 milyona taşımak gereklidir. Ancak bu rakama ulaşıldığında Türkiye rahatlar. Vakaların seyri iyileşir, hastaneye yatış oranları düşer, vaka sayısı bir nebze de olsa düşer. Bu sayede normal bir salgından farkı kalmayıp,  filyasyona gerek kalmayacaktır. 

Üstelik filyasyon yaptığımız halk da zaman geçtikçe duyarsızlaşmış olup, yapılan araştırmalar ve temaslı sorgulaması anlamsız hale gelmiştir. Hastalar ev halkını bile temaslı ekletmek istememektedir. Halkımızın da bu süreçte ciddi iş kaybı olmuş, ekonomik olarak her bir hane sarsılmıştır. 
Bazı illerde yapılan bir uygulama olan hastaların sahada kanları alınması gerçeklikle çok uyuşmamakla birlikte, yine covid ilaçlarının da ateş polikliniklerinde hekim tarafından başlanması daha uygundur. 

Sonuç olarak; Filyasyonda görev yapan sağlık çalışanlarının aşılamada görev verilmesi gerekiyor. 

Bu saatten sonra filyasyon zaman israfıdır." Dedi.

Editör: TE Bilisim