AYAKTA TEDAVİ GÖREN YAKININA EŞLİK ETMEK İSTEYEN MEMURA İZİN VERİLİR Mİ?
Devlet memurları, hastalıklarından dolayı ayakta tedavi görmek üzere sağlık kurum/kuruluşuna gidecek olan bazı yakınlarına ayakta tedavileri sırasında eşlik etmek isteyebilmektedirler.

Eşi, çocuğu, annesi, babası veya kardeşi ayakta tedavi görmek için sağlık kurum/kuruluşuna gitmesi gereken memurlar, mesai saatleri içinde tedavi süresince hasta olan yakınına eşlik etmek için izin alma ihtiyacı duyabilmektedirler.


Ancak, ayakta tedavi gören yakınlarına refakat etmesi için memurlara izin verilmesine imkan veren herhangi bir mevzuat hükmünün bulunmaması nedeniyle, bu gibi durumlarda izin isteyen memurlar hakkında, kurumlara ve amirlere göre değişen uygulamalara rastlanabilmektedir.

Memurların izin hakkı

Mesai günlerinde izinli sayılmak suretiyle memurun görevi başında bulunamayacağı haller ve süreler 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda düzenlenmiştir. Kanundaki belirlemelere göre, memurların belli usul ve sürelerle; yıllık izin, aylıksız izin, hastalık izni, mazeret izni, refakat izni, süt izni, sağlık izni ve aylıksız izin kullanması mümkün olabilirken, bu haller haricinde memurların mesai saatlerinde görevleri başında olması gerekmektedir.

Memurun refakat izni

657 sayılı Kanunda yer alan refakat izni düzenlemesine göre; eş, çocuk, anne ve babasından dolayı memura refakat izni kullanabilme hakkı tanınmış olmakla birlikte, bu hakkın kullanılması bazı koşulların varlığına bağlanmıştır.

Memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur tarafından refakat edilmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hallerinde, bu hallerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, talebi üzerine memura (aylık ve özlük hakları korunarak) üç aya kadar refakat izin verilmekte ve gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılmaktadır.

Ayakta tedavi gören yakınına memurun refakat etmesi

Ayakta tedavi gören yakınlarına refakat etmesi için memura mesai saatlerinde izin verilmesine ilişkin mevzuat hükmü bulunmamaktadır.

Bu konuda herhangi bir düzenlemenin yapılmamış olması, hastalığı nedeniyle sağlık kurum/kuruluşuna muayene olmak için giden yakınına (eş, çocuk, anne, baba, kardeş) tedavi süresince eşlik etmek isteyen memuru sıkıntı yaşamasına neden olabilmektedir.

Ayakta tedavisi sırasında yakınına eşlik etmek için izin isteyen memurlara, uygulamada bazı amirler gerekli kolaylığı sağlarken, bazı amirler ise izin vermemekte ve bazı amirler de memurun yıllık izin ya da mazeret izni kullanmasını istemektedirler.

Konuya ilişkin yasal bir düzenleme yapılmadıkça, bu hususta memurların sıkıntı yaşamasının ve haklarında amire/kuruma göre değişen uygulamalara gidilmesinin kaçınılmaz olacağını düşünmekteyiz.

Öte yandan, Devlet Personel Başkanlığı tarafından konuya ilişkin verilen bir görüşte; hastalanması sebebiyle sağlık kurum ve kuruluşuna müracaat eden yakınının (eş, çocuk, anne, baba) bu yerlerdeki muayenesi sırasında ya da muayene sonrası tetkik ve tahlillerde geçirdiği sürelerde, refakat etmek isteyen Devlet memurlarına izin verilmesi hususunda kurumlarınca kolaylık sağlanması gerektiği ifade edilmiş ve bu şekilde verilecek iznin suistimal edilmesini önlemek için de kurumların söz konusu tedaviye ilişkin olarak memurlardan belge isteyebileceği belirtilmiştir. 

Memurunyeri.com

Editör: TE Bilisim