Ticari markalar, bir ürünü veya hizmeti tanımlayan ve onu rakiplerinden ayırt etmemizi sağlayan metinler, resimler, işaretler ve semboller veya bunların birleşimidir. Markalaşma yoluyla insanların zihinlerine karmaşık ürünler, hizmetler veya süreçler yerine bir isim veya sembol yerleştirilir. Kısacası marka, insanların herhangi bir şey hakkında ne düşündüklerinin toplamıdır. İnsanların hatırladıkları bazen bir kelime, bazen bir fikir veya bir semboldür. Bu tanıma göre her kurum, şirket ve hatta kişi bir markadır. Her şey bir başkasının zihninde bir kelime veya bir fikirle oynanır.

Markalaşma Çalışanın Memnuniyetini Artırır

Bir şirket, iyi marka bilinci oluşturma yoluyla inanılmaz çalışan memnuniyeti sağlar. Bir sosyal ortamda insanlarla tanışırken birçok insanın sorduğu ilk sorulardan biri, insanların çalıştığı yerdir. İşyerinde Microsoft gibi güçlü bir marka imajı varsa, çalışanlar bu imajı gururla aktaracak ve bu da artan iş tatminine yol açacaktır. Markalaşmanın bu aşamadaki bir diğer etkisi de kurum kültürü oluşturmasıdır. Markalaşma sürecinde uygulanan marka değerleri zamanla kurum kültürü haline geldi.

Güçlü bir kurum kültürüne sahip şirketlerde çalışan kişiler, bu kültür sayesinde çalıştıkları kuruma kendilerini daha çok bağlı hissederler. İş kararları sağlam fikirlere dayandırılmalıdır, ancak durum oldukça farklıdır. Duygular, birçok insanın verdiği kararlar üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla şirkete bağlılık, çalışanların işini sahiplenmesini sağlayacak ve şirketin başarısını doğrudan artıracaktır.

Sağlık Turizminde Markalaşma Bir Söz ve Taahhütle Başlar

Sağlık isteyenler, yani kendi sağlıkları veya sevdiklerinin sağlığı için mücadele edenler, marka yükselişini sağlayacak bir kıvılcım yakalamak istiyor. Tıp alanında, bir pazarda ürün satmaya çalışan satıcılar gibi başka bir ülkeden hastalara yaklaşmak adil değildir. Kişiden tıbbi hizmet talep eden tıp uzmanı veya tıbbi tesis, kişinin sağlığından veya hayatından da sorumludur. Bu nedenle sağlık turizmi için satışları karar vermeye zorlamak ya da seçmelerine yardımcı olmak yerine onları bilgilendirerek yaklaşmak daha adildir. En önemli çözümün anahtarı, bilgilerin fark edilmeden iletilmesini sağlamaktır. Yürüme güçlüğü çeken ve bir kaplıca merkezinde kilo kaybı veya daha fazla fiziksel aktivite veya rehabilitasyon ile tedavi edileceğine inanan bir hastanın temel şikâyeti, eklem sorunudur.

Gerçek diz ve diz protezi ameliyatı yapmak için giriş görüşmeleri bir eğitimdir. Doğru karar, hastanın istediğini değil, ihtiyacı olan tedaviyi uygulamaktır. Doğrudan liposuction veya abdominoplasti gerektiren obez bir hastanın sistematik diyet tedavisi obezite sorununa çözüm olabilir. Kısa vadede gelir kaybı gibi görünecek bu tür tıp bilimi uygulamaları, orta vadede marka imajının en önemli unsuru olan “güven” yaratacaktır. Bu, bir sağlık profesyonelini pazarlamak ve satmakla ilgili değil, tamamen güven ve karşılıklı güven ilişkileri kurmakla ilgilidir.

Markalaşmanın Önemi

Ticari faaliyetlerde bulunan işletmeler için markalaşmanın önemi giderek artmakta ve markalaşmanın faydaları istatistiksel verilerle kanıtlanabilmektedir. Markalaşma sürecinin şirketler için avantajları şunlardır:

Müşteri Algısını Şekillendirme

Müşterilerin çoğunluğunun yarattığı markanın şirket için doğru algılanmasını, sunulan ürün ve hizmetlere ilişkin algılanan bilgiyi teşvik eder ve ticari itibarı güçlendirir.

İş İlişkileri Geliştirin

Alanında bilinen şirketler yeni iş fırsatlarını yakalayabilir. Sonuç olarak, ağları konsolide edilen işleme sektörlerinin pazar payı artıyor.

Potansiyel Müşterilere Ulaşmak

Başarısını kanıtlamış markalar, müşteri profillerine bakan insanların gözünde olumlu bir izlenim yaratır. Mevcut müşterilerini elinde tutan işletmeler de potansiyel müşterilere daha kolay ulaşabilir.

Sektör Avantajı

Sağlık turizmi sektöründe markalaşma, küresel anlamda farkındalık yaratırken rakipler arasında güç kazanma fırsatı sunuyor. Markalar oluşturun, artan sektör işbirliklerini destekleyin, yeni girişimleri ve hizmet alanlarını gündeme alın.

Sektörde Güçlü Bir Marka Yaratırken Ortaya Çıkabilecek Sorunlar

Sağlık turizmi sektörü sürekli bir gelişim ve değişim süreci içerisindedir. Elbette bu uzun ve meşakkatli yolda zorluklar ve riskler çok çeşitlidir. Sağlık turizmi birçok farklı disiplini ve birbirinden tamamen farklı birçok sektörü bir araya getirdiği için bu sektörde marka oluştururken ortaya çıkabilecek sorunlar çok ve çeşitlidir. Bu risklerin bir kısmı tıbbi tesisler tarafından önlenemezken, birçoğu önlem almaktan ve buna göre hareket etmekten fayda sağlayacaktır. Olası riskleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Ülkenin siyasi durumu
  • İhmal vakaları
  • Hedef ülkenin markalaşma sürecinde yapıdan bağımsız hareketleri
  • Hizmet sektörüne uygun olmayan ve hastaların ihtiyaçlarını karşılamayan tutumlar
  • Kurum imajını zedeleyen tesisler ülkeyi ucuz ve kalitesiz hizmet vererek günü kurtarmak için
  • Ülkedeki siyasi ve kültürel konular
  • Muhtemelen tıbbi tesisin konumu ve numaralı hastanın bulunduğu otelden kaynaklanan sorunlar.

Tüm bu riskler tıbbi tesisler tarafından engellenebilir. Ancak, bu faktörlerin en yaygın olanı, sağlık kuruluşlarının ve kuruluşlarının dikkatli bir araştırma ile önleyebilecekleri faktörlerdir. Bu riskleri anlamak ve doğru markalaşma sürecini uygulamak, uzun vadede sadece kuruluşumuzun itibarını değil, ülkemizin itibarını da güçlendirecektir.

Yeni Müşterileri Çeken Markalar

Bir marka, insanlara bir kavram, hikâye veya fikir iletir. Bu fikir, konsept veya hikaye sevildiğinde ağızdan ağıza yayılmaya başlar. Böylece yüksek bütçeli reklamlara ihtiyaç duymadan geniş bir kitleye ulaşmak mümkündür. Bu nedenle, güçlü bir marka ancak iyi bir markalaşma ve hikâye anlatımı süreci ile yeni müşteriler kazanabilir. Bu sayede işletmenin geliri de doğal olarak artar. Yani markanın piyasa değeri ve finansal değeri de artmaktadır.

Editör: TE Bilisim