Yılın ilk bebeğinin doğduğu Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesine internet üzerinden görüntülü bağlanacaklarını aktaran Koca, devamında da İstanbul'da gece boyunca hastaneleri de ziyaret edip, sorunları yerinde görmek istediklerini kaydetti.

Bakan Koca, hastaneyle yapılan bağlantıyla Umut Eliz bebeğin annesi Aysun Şengör ve babası Haşim Şengör'den bebeklerinin sağlık durumuyla ilgili bilgi aldı ve ailenin yeni yılını kutladı.

Koca, aileyi tebrik ederek, "Kusura bakmayın, bu heyecanınızı yanınıza gelerek, bebeği görerek yaşamak isterdim. Ama bildiğiniz gibi pandemi devam ediyor. Özellikle son bir haftadan bu yana yeni varyantın etkisiyle de bulaşıcılığın yüksek olduğunu biliyoruz. O nedenle teknolojinin bu marifetinden faydalanarak tebrik edelim istedik." ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, "Normal doğum olmuştur sanırım. Sezaryeni zor şartlar gelişmedikçe önermiyoruz. Bir doğum alternatifi değil, daha çok bir zor dönemde ameliyat yaklaşımı olarak değerlendiriyoruz. Bir ameliyat çünkü. Cerrahi bir müdahale. O nedenle 2022 yılında sezaryen müdahaleyi azaltma noktasında da yoğun bir gayretimiz olacak. Ebelerin bu dönemde daha bir aktif rol alması, her gebenin bir ebesinin olması çabası içinde olacağız" diyerek, sözlerini tamamladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 2019 yılında "Her gebeye bir ebe" açıklaması yapmıştı.

Bakan Koca'nın 2019 yılındaki açıklaması;

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, her gebenin bir ebesi olması gerektiğini söyledi. 

Normal doğum ve sezaryenle ilgili açıklamalarda bulunan Koca, şunları söyledi: 

"Gebeyi, 9 ay süresince takip eden kişi olduğu için ebenin riskli gebeyi tespit etmesi ve hekime yönlendirmesi, ebenin gebelikle süreçlerde aktif rol amasını sağlamalıyız. 

Bugünkü durumda sorumluluk tamamen hekimlerin üzerinde gözüküyor. Ebe sadece hekimin yanında yardımcı eleman gibi bulunuyor. Biz diyoruz ki ebe de bu süreçte aktif olmalı, bu sorumluluğu paylaşmalıdır. Her gebeninbir ebesi olmalı, ebeler doğum sürecinin merkezşne alınmalı."

Editör: TE Bilisim