Anayasa Mahkemesi (AYM) Esat İnevi isimli erkeğin boşandığı kadına ödemesi gereken 125 lira tutarındaki yoksulluk nafakasının iptali başvurusunu reddetti. 2009 yılında Antalya 1. Aile Mahkemesi kararıyla boşanan E.İ’ye mahkeme tarafından F.İ.’ye aylık 225 lira yoksulluk nafakası ödemesi hükmedildi.

İnevi, 125 lira tutarındaki nafakanın kaldırılması için 2013 yılında Antalya 6. Aile Mahkemesi’ne dava açtı. F.İ.’nin maddi durumunun iyi olduğunun iddia edildiği dava dilekçesi usulen reddedildi ancak Yargıtay 3. Hukuk Dairesi tarafından karar bozuldu. Tarafların ekonomik durumunun araştırılmasının ardından E.İ.’nin bin 111 TL emekli maaşı aldığını, adına kayıtlı bir ev ve arsanın bulunduğunu; kadının ise yalnızca aylık 860 TL maaş aldığını tespit edildi. Mahkeme nafakanın aylık 125 TL’ye indirilmesine hükmetti. Karara ilişkin E.İ. temyiz istemini Yargıtay 3. Hukuk Dairesi reddetti. Başvurucu İnevi de AYM’ye başvurdu. Yüksek Mahkeme, ‘nafakanın süresiz olarak belirlenmesi nedeniyle kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkının ihlal edildiğine’ ilişkin iddianın başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi.

Mahkeme ‘'nafakanın kaldırılmaması nedeniyle kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkının ihlal edildiğine’ ilişkin iddiayı ise ‘açıkça dayanaktan yoksun bularak'’ kabul edilemez buldu.

Editör: TE Bilisim