CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “tüm dünyada bizim teklifimizle ‘Sağlık Çalışanları Yılı’ kabul edildi” sözlerine, sağlık çalışanlarının yaşadıkları olumsuzlukları sıralayarak tepki gösterdi. Emir, “Pandemi dönemi, hekimler ve sağlık çalışanları açısından sağlık sisteminin tüm defolarını açığa çıkardı. Bakanlığın sorunlara kulağını tıkamasının sonucu olarak sağlıkçılarda bıçak kemiğe dayandı” dedi.

Sağlık çalışanlarının her geçen gün haklarının geriye gittiğini ifade eden Emir yaptığı yazılı açıklamada, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı eleştirdi.

‘Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki randevu aralıklarının 5 dakikaya düşürüldüğünü, hekimlerden, pratikte,  günde ortalama 90 hastayı muayene etmesinin istendiğini hatırlatan Murat Emir, “Bu durumun; hataları ve dolayısıyla sağlıkta şiddet olaylarını artıracağı açıktır. Yalnızca 2020 yılında, 12 bine yakın beyaz kod verilen ‘sağlıkta şiddet’ olayı yaşanmıştır. Bunun yanında; sağlıkçıların en büyük gelir kaynağı olan döner sermaye sisteminde doktorlar aleyhine değişiklik yapılmıştır. Yeni düzenleme ile birlikte hekimlerin aylık geliri azalmış, geçim kaygıları daha da artmıştır” dedi.

Pandemi döneminde hekimlerin iş yükü artırılırken ve mali hakları tırpanlanırken; resmi olmayan bilgilere göre 18 ayda 8 binin üzerinde hekimin istifa ettiğine de vurgu yapan Murat Emir, “Yurt dışında çalışmak için TTB’den talep edilen iyi hal belgesinin son 8 ayda 805’e ulaştığını, ayda ortalama 100 hekimin, ülkesinde hekimlik yapmak yerine yurt dışında göçmen doktor olmayı tercih ettiğini” dile getirdi.

2021 yılının tüm dünyada Sağlık Çalışanları Yılı kabul edilmesini son derece önemli olduğuna, iktidarın da bunu başarmış olmakla övündüğüne dikkat çeken Murat Emir, ancak bunun sadece ‘görüntüden ibaret’ olduğu eleştirisini getirdi. Sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ve özlük haklarında ilerleme olması beklenirken tam tersine gerileme olduğunun altını çizen Murat Emir şunları ifade etti: “Sağlık yılı ilan etmek gibi bir takım hareketlerle, gerçek durumu gölgelediklerini sanmaktadırlar. Sağlık emekçilerinin ve hekimlerin iş yükünü artırıp, mali haklarını azaltmak, sadece hekimlerimizin emekli olması ve ülkeyi terk etmesi sonucunu doğurmamaktadır. Aynı zamanda halkımızın aldığı sağlık hizmetinin kalitesini düşürmektedir. Başta hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde mutlaka ödüllendirilmesi gerekmektedir.”(Medya Port)

Editör: TE Bilisim