Memurlar ve memur emeklilleri için konfederasyon ve hükümet arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinden anlaşma çıkmamıştı. Cumartesi günü başlayan 'Hakem Heyeti' süreci memur ve emekli yaklaşık 5 milyon kişinin mali, özlük ve sosyal haklarını belirleyecek.

KARAR BAĞLAYICI

Hakem heyetinin aldığı karar hem memurlar hemde hükümet için bağlayıcı nitelikte. Süreç yasa gereği 5 gün içerisinde tamamlanması gerektiğinden en geç 28 Ağustos Çarşamba günü memurların 2 yıllık süreçteki zam oranları ile mali ve sosyal hakları netleşmiş olacak. Kurul çalışmalarını daha erken tamamlayıp açıklama yapabilir.

UZLAŞILAMAYAN 74 MADDE

Memurların toplu sözleşme görüşmelerinde komisyon raporu 4 bölümden oluşmuş, raporda A,B ve C kategorilerinde yer alan konular revize, aynen devam ve yeni teklifleri açıklarken D bölümünde yer alan ve 74 maddeden oluşan tekliflerin görüşülüp görüşülemeyeceği konusunda uzlaşma sağlanamamıştı.

HAKEM KURULU SENDİKALARI DİNLİYOR

Kurul, dün Bayındır Memur-Sen, Diyanet-Sen, Toç-Bir-Sen, Enerji Bir-Sen, Eğitim-Bir-Sen ve Ulaştırma Memur-Sen'i dinledi.

Bugün ise Kültür Memur-Sen, Bem-Bir-Sen, Sağlık-Sen, Birlik Haber-Sen ve Büro Memur-Sen'i dinleyecek

HÜKÜMETİN ZAM TEKLİFİ NE OLMUŞTU?

Hükümet memura ve memur emeklisine 2020 yılı için yüzde 4+4, 2021 yılı için yüzde 3+3 zam teklifinde bulunmuştu. Yetkili konfederasyon Memur-Sen bu teklifi kabul etmemiş ve Hakem Kurulu'na geçen cuma günü başvurmuştu.

Editör: TE Bilisim